WSOY:n kirjallisuussäätiön taidekokoelmaa esittelevä Kirjailija kuvassa -teos ilmestyy 16.9.2021. Se on laajalle yleisölle tarkoitettu yleistajuinen teos, joka esittelee kokoelman hienoja teoksia; öljymaalauksia, veistoksia ja taiteilijoiden tekemiä kirjojen kuvituksia. Teos kertoo myös kokoelman hankintojen taustoista sekä siihen vaikuttaneista henkilöistä. Kirjan julkaisee WSOY.
– WSOY:n kirjallisuussäätiöltä on usein kysytty, eikö sen omistamasta taiteesta ole tehty kirjaa. Kysymys on perusteltu: onhan kyse erään maamme vanhimman ja merkittävimmän kustantamon kokoelmasta. Tämä kirja on vastaus näihin toiveisiin, kertoo WSOY:n kirjallisuussäätiön asiamies Annaliina Rintala.
Kirjan kirjoittajina ovat eturivin taiteentutkijat Maija Koskinen, Erkki Anttonen, Derek Fewster, Timo Huusko, Ville Hänninen, Outo Järvinen-Harvilahti, Tarja Kekäläinen ja Anu Utriainen. Tuloksena on syntynyt uutta tietoa myös sellaisista taiteilijoista, joita ei ole aikaisemmin tutkittu. Hannu Raittila, Anja Snellman ja Jari Tervo ovat kirjoittaneet kirjaan muotokuvan kohteena olemisestaan ja Rosa Liksom ja Hanna Weselius tekijän näkökulmasta. Lisäksi WSOY:n kirjallisuussäätiön puheenjohtaja Kai Häggman on kirjoittanut kirjaan WSOY:n kirjallisuussäätiön perustamisesta ja myöhemmistä vaiheista ja FT Hanne Selkokari Yrjö A. Jäntistä taiteen keräilijänä.
– Kirjaa suunniteltaessa emme tienneet, että se tullaan tekemään alusta loppuun poikkeusaikana. Säätiössä Kirjailija kuvassa -teoksen tekeminen jää muistiimme yhtenä pandemia-aikaan iloa ja tulevaisuudenuskoa tuoneena työnä, Annaliina Rintala sanoo.
WSOY:n kirjallisuussäätiön taidekokoelma perustuu Werner Söderström osakeyhtiön hankkimaan kuvataiteeseen ja esineistöön. Kustannustalo lahjoitti taidekokoelmansa säätiölle vuonna 2008. Säätiö huolehtii kokoelmasta ja päättää sen kartuttamisesta ja käytöstä. Nykyään kokoelmaan kuuluu yli 930 taideteosta ja esineitä.
WSOY aloitti taidekokoelmansa hankkimalla Porvoon kirjatalon seinille lähinnä johtajiensa muotokuvia. Aluksi keskityttiin maalauksiin, mutta 1920-luvulta lähtien aloitettiin kirjailijamuotokuvien tilaaminen myös kuvanveistäjiltä. Systemaattinen taidehankinta alkoi 1940-luvulla jatkosodan aikana kertyneen taloudellisen vaurauden myötä ja samaan ajankohtaan osuu myös WSOY:n kirjallisuussäätiön perustaminen. Vuosikymmenessä kokoelma karttui yli sadalla muotokuvatilauksella. Kokoelman vanhimmat teokset ajoittuvat 1800-luvun loppupuolelle, mutta muuten se painottuu selvästi 1900-luvun taiteeseen. Pääasiallisena hankintojen ideoijana toimi pitkään WSOY:n johtaja Yrjö A. Jäntti. WSOY:n taideteokset, etenkin muotokuvat tilattiin tai ostettiin tavallisesti suoraan taiteilijoilta.
Voit tutustua taidekokoelmaan tästä linkistä.
Julkaistu 10.5.2021