Tunnustuspalkinnot

Säätiön tunnustuspalkinnot jaetaan vuosittain lokakuun alussa.

VUODEN 2024 PALKITUT

Lasten- ja nuortenkirjailija Kaisa Happonen, tietokirjailija, toimittaja Juha Kauppinen, runoilija, suomentaja Aki Salmela, kuvittaja Anne Vasko ja kirjailija, valokuvataiteilija Hanna Weselius saivat vuoden 2024 Werner Söderström Osakeyhtiön kirjallisuussäätiön tunnustuspalkinnot. Palkinnot ovat arvoltaan 10 000 euroa ja ne jaetaan vuosittain tunnustukseksi merkittävästä tuotannosta.

–Palkintomme ovat kunnianosoituksia kirjallisuuden ammattilaisille ja tekevät näkyväksi kirjallisuuselämän eri alueita. Tänä vuonna suuntaamme erityistä huomiota lasten- ja nuortenkirjallisuuteen – kirjallisuuden alaan, joka luo perustan kaikelle lukemisen kulttuurille, sanoo WSOY:n kirjallisuussäätiön hallituksen puheenjohtaja Sakari Katajamäki.

Vuonna 1942 perustettu WSOY:n kirjallisuussäätiö jakaa vuosittain palkintoja kirjailijoille, kääntäjille, kuvittajille ja muille kirjallisuuden ammattilaisille.

 

PALKITUT

 

Kaisa Happonen. Kuva: Katri Lehtola

 

Kaisa Happonen on monipuolinen lasten- ja nuortenkirjallisuuden tekijä ja uudistaja. Kaisa Happonen on kirjoittanut 12 lasten- ja nuortenkirjaa ja hänen kirjojaan on käännetty 20 eri kielelle.

Happonen kirjoittaa lempeästi ja hauskasti, lapsenkokoisesti. Happosen kuvakirjat tavoittavat lapsen tavan katsoa maailmaa. Ne kutsuvat yhteisiin lukuhetkiin ja kirjoista löytyy oma tasonsa niin tarinaa kuuntelevalle lapselle kuin sitä lukevalle aikuisellekin.

Kaisa Happosen Mur-kuvakirjoissa käsitellään oivaltavasti muun muassa tunnetaitoja, luonnon monimuotoisuutta ja luontokatoa. Kirjat houkuttelevat löytöretkelle metsän ihmeellisyyksiin. Yhdessä Anne Vaskon kanssa luotujen Mur-kirjojen teksti ja kuvitus on luotu erottamattomaksi kokonaisuudeksi, joka tukee toistaan ja tekee kirjasta kokonaisteoksen.

Happosen yhdessä Karri Miettisen kanssa kirjoittama runokokoelma Revi se on kekseliäs, suorapuheinen ja kantaaottava. Kirja antaa nuorille keinot ja rohkeuden itseilmaisuun, luovuuteen ja omaan ääneen. Revi se ilmestyi vuonna 2018, mutta tekijät kiertävät yhä kouluissa kannustamassa ja innostamassa yhä uusia nuoria runoilemaan, kertomaan mielipiteensä ja sanoittamaan unelmansa.

Juha Kauppinen. Kuva: Katri Lehtola

 

Tietokirjailija, toimittaja Juha Kauppinen on kirjoittanut luonnosta ja ympäristöstä ammatikseen yli 20 vuotta. Hän on tehnyt tunnetuksi planeettamme kohtalonkysymyksiä ja ihmisen toiminnan vaikutuksia luonnolle tietoon perustuen ja samalla omakohtaisesti.

Heräämisiä (2019) on tarkka ja vetävästi kirjoitettu kirja suomalaisen luonnonsuojeluliikkeen synnystä. Haastatteluihin ja lähteisiin perustuvan tiedon rinnalla Kauppinen kertoo henkilökohtaisen luontosuhteensa kehittymisestä avoimesti ja rehellisesti. Kirjan lopussa keskiöön nousee kirjailija Eeva Kilven merkitys luonnonsuojelijana.

Juha Kauppinen on julkaissut kuusi tietokirjaa ja kolumneja lukuisissa lehdissä sekä näytelmän Starman, joka sai kantaesityksensä vuonna 2024. Juha Kauppisen teokset ovat olleet vaikuttamassa siihen, että luontokato on onnistuttu nostamaan julkiseen keskusteluun ympäristöuhaksi ilmastonmuutoksen rinnalle.

Aki Salmela. Kuva: Katri Lehtola

 

Aki Salmela on kantanut runouden soihtua jo kahdenkymmenen vuoden ajan runoilijana, kääntäjänä ja runouslehti Janon päätoimittajana. Hän on filosofinen runoilija, mutta kaikkea muuta kuin jäykällä tai tosikkomaisella tavalla. Salmelan runoissa on sumeilematonta melankoliaa, mutta myös viistoa, mustaa huumoria, joka paljastaa maailman ja ihmiselämän absurdiuden. Runot tarkentavat usein pieniin, arkisiin yksityiskohtiin niin, että niiden taustalla humisee laajempi kulttuurinen, nykyajasta viime vuosituhannelle avautuva taustamaisema. Aforistinen ajatuskiteytys ja kertova ääni antavat toisilleen tilaa, ja tekstienvälinen vuoropuhelu rikastuttaa runoja. Samaan aikaan Salmelan runot ovat helposti lähestyttäviä kuten kirkas ajattelu aina. Salmelan ansioihin kuuluvat myös suomennokset niin lyriikassa kuin proosassa. Hän on kääntänyt muun muassa Lydia Davisia, John Ashberya ja Anne Carsonia.

Anne Vasko. Kuva: Katri Lehtola

Anne Vasko on kansainvälisesti tunnettu taiteilija ja kuvittaja, joka on luonut ainutlaatuisen visuaalisen maailman lukuisiin niin omiin kuin muiden kirjoittamiin lastenkirjoihin. Anne Vasko on kuvittanut kolmisenkymmentä lasten kuvakirjaa, joista osan hän on myös itse kirjoittanut. Hänen lumoavasti toteutettuja kuvakirjojaan on käännetty yli kahdellekymmenelle kielelle.

Vaskon tyyliä leimaa värikkyys, käsityömäisyys sekä ennakkoluuloton suhtautuminen materiaaleihin. Vaskon kuvitustyössä näkyy ymmärrys lapsen näkökulmasta ja tavasta tarkastella maailmaa.

Hanna Weselius. Kuva: Katri Lehtola

 

Hanna Weselius on proosantekijänä älykäs, oivaltava ja kekseliäs. Hänen kolme romaaniaan todistavat poikkeuksellisesta kyvystä nähdä suuret kokonaisuudet yksityiskohtien kautta. Weselius lunastaa Milan Kunderan kirjailijalle asettaman vaatimuksen: on sanottava romaanissa se, mikä on mahdollista sanoa vain romaanin keinoin. Weseliuksen henkilöhahmot ovat kiehtovia kaikessa inhimillisessä ristiriitaisuudessaan, mutta samalla heissä ilmenevät laajemmat yhteiskunnalliset ja kulttuuriset virtaukset. Esseissään ja kolumneissaan Weselius kirjoittaa aikamme ilmiöistä terävästi ja analyyttisesti; niissä kajahtelee sivistystä puolustavan humanistin valpas ja kriittinen ääni.