Historia
WSOY:n kirjallisuussäätiö on kustantamon perustama kirjailijoiden mesenaatti, joka on jakanut apurahoja kahdeksankymmenen vuoden ajan.
Säätiö kuuluu maamme tärkeimpiin ja vanhimpiin kirjallisuuden tukijoihin. Werner Söderström Osakeyhtiön yhtiökokous päätti keväällä 1942 perustaa rahaston suomalaisen kansalliskirjallisuuden edistämiseksi. Näin syntyi WSOY:n kirjallisuussäätiö. Toimintansa se aloitti vuoden 1943 alussa.
Säätiö on sodan lapsi. Sen perustamisen aikaan Suomi kävi sotaa ja elettiin säännöstelytaloudessa. Vaikka monista perustarvikkeista oli pulaa, kustantamoilla meni hyvin: ankeina aikoina kansa luki ja osti kirjoja. Hyvä kirjamyynti kerrytti kustantajan kassaan ylimääräistä varallisuutta, josta osa haluttiin palauttaa kirjailijoille apurahojen muodossa. Säätiön perustamispääoma oli kaksi miljoonaa markkaa. (512 187 euroa vuoden 2023 rahanarvon mukaan.)
Säätiön ensimmäisenä asiamiehenä toimi kustannusosakeyhtiö WSOY:n kirjallinen johtaja Martti Haavio (runoilija P. Mustapää). Alusta asti säätiöllä on ollut vahvasti kirjailijoita heidän omista lähtökohdistaan ymmärtävä asenne.
Tukea, turvaa, tunnustusta
WSOY:n kirjallisuussäätiö tukee suomalaista kirjallisuutta jakamalla apurahoja ja tarjoamalla työskentelytiloja kirjailijoille. Kirjailijalle apuraha on sekä taloudellinen tuki että tunnustus työlle. Apurahatoiminta takaa sen, että kirjallisuus säilyy moniäänisenä ja että suomalaiset voivat lukea maailmakirjallisuutta omalla äidinkielellään.
Kirjallisuutta säätiön vaiheista
FM Erika Heikinheimon tutkimusjulkaisu säätiön historiasta ja apurahamyönnöistä julkaistiin syyskuussa 2012 nimellä Tukea, turvaa ja tunnustusta. WSOY:n kirjallisuussäätiö 1942-2012 (WSOY, painettu EU:ssa 2012).
Säätiön vaiheista on tietoa myös Kai Häggmanin kirjoittamassa WSOY:n historiassa Avarammille aloille, väljemmille vesille. Werner Söderström Osakeyhtiö 1940-2003. (WSOY, Porvoo 2003.)