WSOY:n kirjallisuussäätiö mukana tukemassa Lasten runovallankumousta

Tänä vuonna vietetään Kirsi Kunnaksen (1924-2021), modernin suomalaisen lastenrunouden äidin satavuotisjuhlavuotta.

Sen kunniaksi tulevana syksynä jokaiselle koulutiensä aloittavalle ekaluokkalaiselle jaetaan Haitulan taikahattu-lastenrunoantologia (WSOY). Teoksen toimittanut runoilija ja sanataidekasvattaja Pia Krutsin on valinnut teokseen 32 runoa Kunnaksen rakastetuista teoksista. Kirsi Kunnaksen runojen kanssa vuoropuheluun on kutsuttu kahdeksan nykyrunoilijaa – Hannu Hirvonen, Niillas Holmberg, Pia Krutsin, Aura Nurmi, Laura Ruohonen, Annika Sandelin, Tuukka Sandström ja Johanna Venho – sekä lukija itse. Kirjasta nimittäin löytyy hauskoja sanataidetehtäviä, jotka rohkaisevat runoilemaan ja leikkimään kielellä.

Marjukka Paunilan maalaama muotokuva Kirsi Kunnaksesta hänen 75-vuotissyntymäpäivänsä kunniaksi vuodelta 1999. Teos kuuluu säätiön taidekokoelmaan.

 

Haitulan taikahattu on osa laajaa, valtakunnallista Lasten runovallankumous-hanketta. Lasten runovallankumous jatkaa Kirsi Kunnaksen elämäntyötä: hän uudisti lastenlyriikkaa kielellisesti rikkailla nonsense-tyylisillä runoillaan, joista löytyy myös huumoria ja satiiria. Kunnas piti lapsia yleisönä samanarvoisena – ja yhtä vaativana – kuin aikuisiakin, ja korosti myös lasten omien kirjoitusten merkitystä.

”Runovallankumous henkii lapsille ja leikille ominaista kilttiä anarkiaa. Näemme hankkeessa lapset toimijoina ja lukuilon asiantuntijoina”, kertoo toiminnanjohtaja Pilvi Kuitu Kulttuurikeskus Piipoon tiedotteessa. Osana Runovallankumousta Kunnaksen runoja pääsee kuulemaan myös teatterissa: Tampereen työväenteatteri esittää syksyllä Haitulan matkassa-lastenteatteriesitystä. Lisäksi Pikku Kakkonen tuottaa esityksestä runosarjan.

WSOY:n kirjallisuussäätiö on ollut mukana tukemassa Haitulan taikahattu-antologiaa. Tänä vuonna jaetaan myös säätiön ja WSOY:n kustantamon yhteinen Kirsi Kunnas-palkinto. Palkinto jaetaan joka toinen vuosi aikuisten tai lastenrunouden erityiselle runoteokselle, runoilijalle tai runoutta edistäneelle toimijalle.