WSOY:n kirjallisuussäätiö palkitsi kirjailijoita ja kuvittajia

Kuudelle kirjallisuuden ammattilaiselle merkittävä tunnustus

Runoilija Juha Kulmala, kirjailija Emma Puikkonen, kirjailija ja kuvittaja Salla Savolainen, historiantutkija Oula Silvennoinen, kirjailija Tuutikki Tolonen ja kirjailija Arttu Tuominen saivat vuoden 2022 Werner Söderström Osakeyhtiön kirjallisuussäätiön tunnustuspalkinnot. Palkinnot ovat arvoltaan 10 000 euroa ja ne jaetaan vuosittain tunnustukseksi merkittävästä tuotannosta.

–  Säätiö on pandemia-aikana ja sodan varjossa pystynyt jopa kasvattamaan tukea kotimaiselle kirjallisuudelle. Apurahoja ja tunnustuspalkintoja jaettaessa on pidetty erityisesti silmällä kirjallisen kentän monimuotoisuutta, sanoo WSOY:n kirjallisuussäätiön hallituksen puheenjohtaja Kai Häggman.

–   Ajatuksiamme avartavaa kirjallisuutta ja sananvapautta on puolustettava yhä vahvemmin. Tähän kuuluu monipuolisten kirjantekijöiden ja sanataiteilijoiden kiittäminen ja juhlistaminen, jatkaa WSOY:n kirjallisuussäätiön hallituksen jäsen, WSOY:n kotimaisen kaunokirjallisuuden kustantaja Anna-Riikka Carlson.

Vuonna 1942 perustettu WSOY:n kirjallisuussäätiö jakaa vuosittain palkintoja kirjailijoille, kuvittajille ja muille kirjallisuuden ammattilaisille.

 

Palkitut

 

Juha Kulmala. Kuva: Lotta Dupsjund / Poesia

Runoilija Juha Kulmala

Turkulaisen Juha Kulmalan assosiatiivisesti vyöryvissä runoissa on beat-runouden rosoa ja 2000-luvun urbaania lavakarismaa. Säkeiden hitsipillit, akuankan taskukirjat, patarummut ja meduusakellot luovat montaasimaisia reittejä oman aikamme ilmiöihin ja ikiaikaisiin aiheisiin. Häneltä on ilmestynyt kuusi runokirjaa, uusimpina RESET, Ränttätänttä ja Pompeijin iloiset päivät.

Emma Puikkonen. Kuva: Pertti Nisonen / WSOY

Kirjailija Emma Puikkonen

Emma Puikkonen on viisas, taitava ja omaääninen prosaisti. Hän tarttuu romaaneissaan suuriin yhteiskunnallisiin ja ekologisiin teemoihin, mutta kuvaa samalla tarkkanäköisesti yksittäisiä ihmisiä ja ihmistietoisuuksia. Uusin romaani Musta peili tarkastelee pitkällä historiallisella perspektiivillä öljyn merkitystä teollisessa ja jälkiteollisessa, ilmastokriisiin hoippuvassa maailmassamme. Puikkosella on taito rakentaa kokoaan suurempia, moniäänisiä ja moniaineksisia romaaneja.

Salla Savolainen. Kuva: Veikko Somerpuro / WSOY

Kirjailija, kuvittaja Salla Savolainen

Jos suomalainen muotoilu tunnetaan Aalto-maljakoista, tunnetaan suomalaiset lastenkirjat Salla Savolaisen yksityiskohtaisista ja iloisen värikkäistä kuvituskuvista. Hän on antanut visuaalisen ilmeen monille hahmoille, jotka ovat jääneet elämään värikylläisinä ja hyväntuulisina suomalaisen mieleen. Millainen olisi Heinähattu ja Vilttitossu taikka Vesta-Linnea ilman Savolaisen veikeitä ja ilmeikkäitä hahmoja?

Savolaisen maailmat ovat lempeän hyväksyviä ja niitä leimaa lämmin huumori. Parhaillaan Savolainen kirjoittaa ja kuvittaa suosittua työmaasarjaa. Asfalttia! ja Betonia! -kirjoissa pääosan saavat työkoneet sekä niitä käyttävät sympaattiset työmiehet ja -naiset.

Oula Silvennoinen. Kuva: Pertti Nisonen / WSOY

Historiantutkija, tietokirjailija Oula Silvennoinen

Oula Silvennoinen on sujuvakynäinen kirjoittaja, joka ei arkaile tulenarkoihinkaan aiheisiin tarttumista. Silvennoisen kirjat täyttävät ensiluokkaisen akateemisen historiantutkimuksen standardit ja ovat samalla nautittavaa luettavaa myös suurelle yleisölle. Ranskalaisessa kirjallisuudessa parasta, mitä kirjailijalle voi sanoa on se, että tällä on oma lause. Silvennoisella on sellainen. Silvennoinen on kirjoittanut muun muassa Suomen ja natsi-Saksan turvallisuuspoliisien yhteistyöstä, Serlachiuksen paperipatruunasuvusta sekä Suomen heimosodista. Aapo Tikan ja Marko Roseliuksen kanssa yhdessä kirjoitettu Suomalaiset fasistit sai kanssa tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon vuonna 2007.

Silvennoisen rohkea, Suomen historian kipupisteitä koskettava tutkimus on herättänyt voimakkaita vastareaktioita ja suoranaista häirintää erityisesti sosiaalisessa mediassa. Silvennoista kritiikki ei ole vaientanut, vaan hän on päinvastoin profiloitunut julkisuudessa johdonmukaisen ajattelun ja argumentaation sekä akateemisen historiantutkimuksen puolestapuhujana.

Tuutikki Tolonen. Kuva: Karoliina Ek / Tammi

Kirjailija, sanataidekasvattaja Tuutikki Tolonen

Tuutikki Tolosen kirjat avaavat lapsilukijoille ovia parhaaseen antiin, mitä kirjallisuudella on tarjota: mielikuvitukseen, satuun ja rikkaaseen suomen kieleen. Nauru on aina lähellä ja tarinan maailma on samaan aikaan ajaton ja tuore.

Tolosen lastenromaani Mörkövahti (2015) aloitti kirjasarjan, josta tuli kansainvälinen menestys. Uusimman, Agnes-sarjan mysteeriromaaneissa kuuluu klassikkojen kaikuja ja niiden taidokas kerronta tempaa lukijansa mukaan ensimmäisiltä sivuilta lähtien. Yliluonnolliset elementit, lastenkirjallisuuden perinne ja realistinen arki sekoittuvat luontevasti.

Lastenkirjallisuuden lyhdynkantaja, lämpöä, naurua ja syvällisyyttä kirjoissaan viljelevä Tolonen toimii sanataidekouluttajana eri puolilla Suomea. Hänen opastuksessaan yhä uudet lapsisukupolvet saavat löytää omat kuvittelun ja kirjoittamisen kykynsä.

Arttu Tuominen. Kuva: Mikko Rasila / WSOY

Kirjailija Arttu Tuominen

Arttu Tuominen on julkaissut kahdeksan tasokasta dekkaria kahdeksassa vuodessa. Hän on määrätietoinen kirjailija, joka tekee tarkat taustatyöt ja kirjoittaa päivätöiden ohella. Tuomisen teokset poikkeavat perinteisiä murhamysteereitä ja toimintadekkareista. Niissä on kyse ihmisistä, heidän mahdollisuuksistaan ja valinnoistaan. Henkilöt ovat samastuttavia ja heissä on inhimillistä syvyyttä. Tuominen ymmärtää myös niitä, joilla valinnan mahdollisuudet ovat kapeat. Se tuo kirjoihin aidon ja todellisen yhteiskunnallisen tason. Tuomisen kirjoja on käännetty useille kielille.

 

Luettelo tunnustuspalkinnon saajista aiemmilta vuosilta löytyy WSOY:n kirjallisuussäätiön sivuilta, osoitteesta https://www.wsoy-kirjallisuussaatio.fi/palkinnot/kaikki-tunnustuspalkinnonsaajat/ .